האם מעסיק חייב להמשיך להפריש לפנסיה לעובד שהגיע לגיל פרישה ? ומה באשר לזכותו של עובד שהגיע לגיל פרישה לפיצויי פיטורים ?

מאת : עו”ד הילה פורת

לעניין החובה להפרשות פנסיוניות לעובד שהגיע לגיל פרישה
מעסיק רשאי להפסיק את ביצוע ההפרשות לביטוח הפנסיוני, כאשר מתקיימים שני התנאים הבאים:
• העובדים הגיע לגיל פרישה חובה.
• לעובד משולמת קצבה כלשהי (למעט גמלה המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי), כגון: קצבת פרישה (פנסיה) או קצבת נכות מחברת ביטוח.
דוגמאות:
• עובדת שפרשה פרישה מוקדמת, המקבלת קצבת פרישה (פנסיה), ועובדת במקביל לכך, זכאית להפרשות לביטוח פנסיוני ממקום העבודה הנוכחי עד לגיל פרישה חובה.
• עובד שהגיע לגיל פרישה חובה, ממשיך לעבוד גם לאחר מכן ומקבל מהמוסד לביטוח לאומי קצבה כגון: קצבת זקנה, או קצבת שאירים זכאי, ממקום העבודה הנוכחי, להפרשות לביטוח פנסיוני, בתנאי שלא משולמת לו קצבה אחרת (שלא מהמוסד לביטוח לאומי).
ראה הנחיות משרד העבודה באשר לזכות לביטוח פנסיוני :

לעניין הזכות לפיצויי פיטורים של עובד שהגיע לגיל פרישה
סעיף 11(ה) לחוק פיצויי פיטורים, התשכ”ג-1963, קובע כי עובד שהתפטר לאחר שהגיע לגיל פרישה, רואים את התפטרותו לעניין חוק זה כפיטורים. בהתאם לפסיקת בית הדין הארצי לעבודה, הזכאות לפיצויי פיטורים בהתאם לסעיף זה הינה לעובד שהחל בעבודתו אצל המעסיק בטרם הגיעו לגיל פרישה.

המועד לתשלום פיצויי הפיטורים: חוק הגנת השכר, תשי”ח-1958, קובע כי מי שזכאי לפיצויי פיטורים בעקבות התפטרות מזכה, בין היתר מכח סעיף 11(ה) הנ”ל, המועד לתשלום פיצויי פיטורים לא יהיה יום הפסקת יחסי עבודה, אלא לאחר שנמסרה למעסיק קודם לכן דרישה בכתב לתשלום הפיצויים תוך ציון העילה לדרישה. נמסרה הדרישה למעסיק לאחר המועד האמור – יחול לגביו המועד לתשלום הפיצויים ביום מסירת הדרישה (פיצויי פיטורים יראו כמולנים אם לא שולמו תוך 15 ימים מהמועד לתשלומם).

באשר לעובד שנתקבל לעבודה לאחר גיל הפרישה:
בדב”ע מא/3-92 מורנו – חרות בע”מ (פד”ע י”ג 25), דובר על מקרה בו עובד התקבל לעבודה לאחר גיל 65 (גיל הפרישה החוקי בזמנו) והתפטר לאחר שנתיים. העובד תבע פיצויי פיטורים בהסתמך על סעיף 11(ה) לחוק. בית הדין פסק כי העובד אינו זכאי לפיצויי פיטורים, שכן על מנת להיכנס לגדרו של סעיף 11(ה), צריך עובד להתחיל לעבוד במקום העבודה לפני הגיעו לגיל פרישה.

כלומר, עובד שהחל בעבודה אצל מעסיק לאחר שהגיע לגיל פרישה לא יוכל להיות זכאי לפיצויי פיטורים בהתאם לסעיף 11(ה) הנ”ל.

בסע”ש (ים) 4450-01-12 ג’ון יפה נ’ רז מטמון קשרי לקוחות בע”מ (בפני כב’ השופטת רחל בר”ג – הירשברג ונציגי הציבור מר שוחט ומר סנפירי, פורסם בנבו מיום 30/12/2014) נדון מקרה של תובעת שהחלה בעבודתה לאחר שמלאו לה 62 שנה (הגיל שבהגיע אליו זכאית היא לפרוש מעבודתה בהתאם לחוק גיל פרישה). התובעת התפטרה מעבודתה סמוך להגעתה לגיל 67 (גיל פרישת חובה).

בית הדין דן, בין היתר, בשאלת זכאותה של התובעת לפיצויי פיטורים על פי סעיף 11 (ה) לחוק.

בית הדין קיבל את טענת התובעת לפיה היות שחובת הפרישה מעבודה משתכללת רק בגיל 67 אין לראות בעובדת שהחלה לעבוד לפני גיל זה כמי שהחלה לעבוד לאחר גיל הפרישה. הפועל היוצא של קביעת גיל פרישה שונה לנשים ולגברים לצורך זכאות לפיצויי פיטורים מכוח סעיף 11 (ה), מפלה לרעה את הנשים. אם נפרש את החוק אחרת, גבר שיחל לעבוד בגיל 62 ויפרוש בגיל 67 ימצא זכאי לפיצויי פיטורים עפ”י סעיף 11 (ה) לחוק ואילו אשה שתחל לעבוד בגיל 62 ותפרוש בגיל 67 לא תמצא זכאית לפיצויי פיטורים. זאת אך בשל העובדה שבחוק גיל פרישה מתאפשר לאשה ברצותה בכך לפרוש מעבודתה בגיל 62. פרשנות זו היא בבחינת הפליה אסורה הנוגדת את עקרון השוויון.

בית הדין פסק כי התובעת זכאית לפיצויי פיטורים וקבע גם את שיעורם בהתאם לעובדות בתיק.

הערה
במקרה שבו הופקדו כספים בגין העובד עבור פיצויי פיטורים, עפ”י סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ”ג-1963, בהתאם להוראות ולתנאים שנקבעו באחד מהמקורות הבאים:
1. האישור הכללי מיום 30.6.1998 בדבר תשלומי מעסיקים לקרן פנסיה ולקופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים.
2. צו ההרחבה בדבר ביטוח פנסיוני מקיף בתעשייה (לרבות – הייטק) שחל מיום 7.5.2006 ואילך.
3. צו ההרחבה (נוסח משולב) לפנסיה חובה שחל מיום 1.1.2008 ואילך.
4. הסכם קיבוצי מיוחד/הסכם קיבוצי ענפי/צו הרחבה ענפי הקובע כי תשלומים לקופת ביטוח או לקרן פנסיה על פי התנאים הקבועים בו יבואו במקום פיצויי פיטורים.

אזי הכספים שהופרשו מכוח המקורות הנ”ל עבור פיצויי פיטורים, שייכים לעובד בכל מקרה של הפסקת עבודה (פיטורים או התפטרות), אלא אם משך העובד כספים מקופת הגמל שלא בשל ארוע מזכה או שזכותו לפיצויי פיטורים נשללה במסגרת פסק דין.

כל אחד מהמקורות הנ”ל קובע היקף ושיעור שונה של הפרשות ויש לבדוק את ההוראות והתנאים החלים על כל עובד בהתאם למקרה הספציפי.

לפיכך, במקרה שחל על הצדדים אחד מהמקורות הנ”ל, רלבנטי לבדוק את הזכאות לפיצויי פיטורים על פי דין (פיטורים או התפטרות מזכה) רק בכל הקשור להפרש פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד (בגין השכר, הרכיבים, התקופות והשיעורים בגינם לא נעשתה הפרשה).

———————
* האמור במאמר זה מיועד למתן מידע כללי בלבד ואינו מהווה מתן חוות דעת ו/או ייעוץ מקצועי ו/או משפטי ולפני הסתמכות על המידע במאמר זה יש להיוועץ בעורכי דין. לסה ויז’ן בע”מ ו/או לסה ויז’ן מערכות בע”מ ו/או המחברת אינם נושאים באחריות/חבות כלשהי הנוגעת לאמור במאמר זה ולשימוש בו. בכל סוגיה משפטית ספציפית ובטרם הסתמכות על המידע יש להיוועץ בעורך דין

 

אנא הזינו את פרטיכם ונשוב אליכם במהרה!​​​​​​​​​​​​​​



    TIMEWATCH