הוארכה תקופת ההתיישנות להגשת תביעות על הפרת חוק שיוויון ההזדמנויות בעבודה מ-3 ל-5 שנים
בעקבות חסמים שיש לעובד שמעסיקו הפלה אותו, בין היתר, גם עקב כך שנדרש לעיתים לעובד פרק זמן לא מבוטל להבין שמדובר בהפליה כלפיו, ולהגשת תביעה בעקבותיה, הוארכה תקופת ההתיישנות להגשת תביעות על הפרת החוק מ-3 שנים ל-5 שנים
מאת : עו”ד הילה פורת
ביום 1/12/24 פורסם חוק שיוויון ההזדמנויות בעבודה (תיקון מס’ 27), התשפ”ה – 2024 (להלן- “התיקון לחוק”), ולפיו הוארכה תקופת ההתיישנות להגשת תביעה אזרחית בשל הפרת הוראות חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ”ח–1988 (להלן – החוק) משלוש שנים לחמש שנים ! ולעניין תביעה של דורש עבודה – לשלוש שנים.
בהתאם לכך, תוקן סעיף 14 לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ”ח–1988 (להלן – החוק), כך : בית הדין לעבודה לא ידון בתביעה אזרחית בשל הפרת הוראות החוק שהוגשה לאחר שחלפו חמש שנים מיום שנוצרה עילת התביעה.
בדברי ההסבר להצעת התיקון לחוק נימקו את הצורך בתיקון לחוק בכך כי לנוכח חסמים שקיימים אצל עובד שמעסיקו הפלה אותו, ובכלל זה פרק הזמן הנדרש להבנה שמדובר בהפליה כלפיו ולהגשת תביעה בעקבותיה, מוצע לתקן את סעיף 14 האמור ולקבוע כי תקופת ההתיישנות תהיה חמש שנים, וצויין בהם כי הארכת תקופת ההתיישנות בחוק תביא גם להארכת תקופת ההתיישנות של תביעות המוגשות לפי פרק ד’ לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ”ח–,1998 בהתאם להוראות סעיף 13 לחוק האמור.
להלן עיקרי החוק, שלגבי הפרתם והתנאים הקשורים בהם הוארכה תקופת ההתישנות להגשת תביעה:
איסור הפליה
(א) לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, מקום מגוריהם, השקפתם, מפלגתם או שירות במילואים שלהם, של בני זוגם או של הורהו האחר של ילדם, ובכלל זה קריאתם לשירות מילואים או השירות הצפוי בשירות מילואים, לרבות מחמת תדירותו או משכו, בכל אחד מאלה:
(1) קבלה לעבודה;
(2) תנאי עבודה;
(3) קידום בעבודה;
(4) הכשרה או השתלמות מקצועית;
(5) פיטורים או פיצויי פיטורים.
(6) הטבות ותשלומים הניתנים לעובד בקשר לפרישה מעבודה.
(ב) לענין סעיפים קטנים (א) ו-(א1) רואים כהפליה גם קביעת תנאים שלא ממין הענין.
(ג) אין רואים הפליה לפי סעיף זה כאשר היא מתחייבת מאפיים או ממהותם של התפקיד או המשרה.
החוק אוסר הפלייה גם של מעסיק בפועל של עובדי קבלן כוח אדם המועסקים אצלו, בתנאים המפורטים בחוק, כמו גם על קבלן כוח האדם.
החוק קובע הגבלות ואיסורים, בתנאים המפורטים בו, גם בעניינים הקשורים ב:
איסור דרישת פרופיל צבאי והשימוש בו
זכויות בקשר להורות
מניעת הרעת תנאים אצל עובד אחר, על מנת לתקן הפליה אסורה
הגנה על מתלונן על תובע לפי חוק זה או חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, התשנ”ו-1996, או מחמת שסייע לעובד אחר בקשר לתלונה או לתביעה לפי החוקים האמורים.
פגיעה על רקע הטרדה מינית
מודעות בדבר הצעת עבודה
מומלץ לקרוא את כל הוראות החוק כלשונן, על מנת להבין את היקף האיסורים, ההגבלות והזכויות הנובעים ממנו.
———————
* האמור במאמר זה מיועד למתן מידע כללי בלבד ואינו מהווה מתן חוות דעת ו/או ייעוץ מקצועי ו/או משפטי ולפני הסתמכות על המידע במאמר זה יש להיוועץ בעורכי דין. לסה ויז’ן בע”מ ו/או לסה ויז’ן מערכות בע”מ ו/או המחברת אינם נושאים באחריות/חבות כלשהי הנוגעת לאמור במאמר זה ולשימוש בו. בכל סוגיה משפטית ספציפית ובטרם הסתמכות על המידע יש להיוועץ בעורך דין
אנא הזינו את פרטיכם ונשוב אליכם במהרה!
