עובד שמקבל שכר על פי עמלות ועובד מחוץ לחצרי מעסיק
שכרו של עמית, סוכן מכירות בחברה למוצרי בריאות, משולם לו על בסיס עמלות בלבד. בחודשים האחרונים סך העמלות שהרוויח עמית היו מתחת לשכר מינימום. לטענת מעסיקו של עמית, היות ועמית עובד מחוץ לחצרי המעסיק ואין כל אפשרות פיקוח עליו, וממילא לא חל על העסקתו חוק שעות עבודה ומנוחה, לא חל על עמית גם חוק שכר מינימום. האם צודק מעסיקו של עמית בטענתו?
תשובה
סעיף 2(א) לחוק שכר מינימום, התשמ”ז-1987 (להלן – חוק שכר מינימום), קובע כי עובד המועסק במשרה מלאה, כנהוג במקום עבודתו, זכאי לקבל ממעבידו שכר עבודה שלא יפחת משכר המינימום לחודש, שכר המינימום היומי או שכר המינימום לשעה, הכל לפי העניין.
בדב”ע שן/171-3 פלתורס נסיעות ותיירות בע”מ נ. יהודה פדן, קבע בית הדין הארצי לעבודה כי העדר תקנות לפי סעיף 18(ב)(1) ו-(2) לחוק שכר מינימום אין משמעותו שסעיף 2 לחוק שכר מינימום, הקובע את זכאות העובד לשכר מינימום, אינו חל על עובד המקבל שכר על בסיס אחר מאשר יחידת זמן. כלומר,
גם עובד על בסיס עמלות זכאי לשכר מינימום
עם זאת, המעסיק רשאי לערוך התחשבנות איזון עם העובד לאחר מעשה. דהיינו, המעסיק רשאי לנכות משכרו של העובד, בחודשים שבהם שכרו מעמלות היה מעל לשכר המינימום, סכום ששילם לו בחודשים שבהם לא הגיע לשכר מינימום, ובלבד שכל חודש שכרו של העובד לא יפחת משכר המינימום (דנג”ץ 922/05 מיכל שזיפי נ. ביה”ד הארצי לעבודה ואח’, ניתן ביום 20.3.2005).
*המאמר באדיבות עו”ד הילה פורת – מומחית בדיני עבודה, מחברת הספר “דיני עבודה המדריך המלא“, ומנהלת אתר עולם העבודה – הפורטל למעסיקים
אנא הזינו את פרטיכם ונשוב אליכם במהרה!
